Aanstaande 22 november 2023 is het weer zover, de verkiezingen. Na een lange periode van een wankelend – en soms wat onduidelijk, VVD-beleid, kan het zomaar zijn dat binnenkort een nieuwe partij de grootste is. Maar voor wie moet je nou kiezen? Elke partij belooft gouden bergen en probeert zieltjes te winnen aan de hand van geslaagde – , en soms minder geslaagde, verkiezingscampagnes. Wat werkt is om een partij te kiezen wiens standpunten aansluiten bij zaken die jij belangrijk acht. En omdat cybersecurity nou eenmaal ontzettend belangrijk is, dat ben je vast met ons eens, hebben wij deze cybersecurity stemwijzer bedacht.
Dat Cybersecurity tegenwoordig een prominente plek heeft op de partijprogramma’s is overigens geen toeval. Zo riep de Cyber Security Raad (CSR) in augustus van dit jaar alle partijen op om hier meer aandacht aan te schenken. En met succes. Hieronder lees je hoe de partijen denken over cyberdreigingen, de weerbaarheid van met name het MKB en het algehele bewustzijn.
VVD – ‘Ruimte geven. Grenzen stellen.’
De VVD benadrukt het versterken van de (digitale) slagkracht van inlichtingendiensten om snel en effectief informatie te vergaren voor de bescherming van de nationale veiligheid tegen cyberaanvallen. Ze pleiten voor een veilige nationale cloud, extra (digitale) wijkagenten, en bescherming van de nationale veiligheid tegen digitale uitval. Ook willen ze de economie digitaal veiliger maken door strategische afhankelijkheden van onvrije landen te verminderen en meer in te zetten op publiek-private samenwerking.
D66 – ‘Nieuwe energie voor Nederland.’
D66 stelt waarborgen voor tegen spionageactiviteiten en cyberaanvallen. Ze willen de expertise binnen de politie op het gebied van cybercriminaliteit versterken en pleiten voor meer tijd en ruimte voor professionals in de strafrechtketen. D66 is voorstander van regelmatige testaanvallen op digitale infrastructuur en pleit voor een Europees datalekregister. End-to-end encryptie blijft voor D66 een grondrecht, en ze willen digitale autonomie meenemen in het inkoopproces van nieuwe technologische producten.
GroenLinks-PvdA – ‘Samen voor een hoopvolle toekomst’
Deze partij wil online misdaad als ‘high impact crime’ behandelen en capaciteit vergroten om cybermisdaad aan te pakken. Bedrijven die maatschappelijke risico’s veroorzaken door onvoldoende beveiliging van IT-producten worden verantwoordelijk gehouden. Daarnaast investeren ze in defensieve capaciteiten voor de bescherming van vitale infrastructuur, zowel fysiek als digitaal.
CDA – ‘Recht doen. Een hoopvolle agenda voor heel Nederland.’
Het CDA stelt strikte eisen aan het gebruik van cloud- en communicatiediensten door de overheid op het gebied van cybersecurity en privacy. Ze willen het MKB ondersteunen tegen cybercriminaliteit, de impact van cybercrime verminderen en digitale Europese soevereiniteit nastreven.
SP – ‘Nu de mensen’
De SP pleit voor meer capaciteit bij de aanpak van georganiseerde en digitale criminaliteit.
PvdD – ‘Een wereld te herwinnen’
De Partij voor de Dieren zet in op het realiseren van cybereisen aan apparatuur en wil investeren in cyberbewustzijn. Ze blijven kritisch op buitenlandse invloed op technologie en behouden end-to-end encryptie.
ChristenUnie – ‘Nieuwe verbondenheid’
De ChristenUnie wil vitale sectoren beschermen, de opsporing versterken, investeren in digitaal kundige politie, weerbaar zijn tegen digitale oorlog, en pleit voor beter toezicht op bedrijven en overheden met betrekking tot gegevensverwerking.
BBB – ‘Van Vertrouwenscrisis naar Noaberstaat’
Deze partij wil voldoende mandaat voor overheidsinstellingen om cyberdreigingen aan te pakken en investeren in technologie en kunstmatige intelligentie.
SGP – ‘Woord Houden’
De SGP ondersteunt ondernemers bij het versterken van cyberveiligheid en pleit voor afspraken over de cyberveiligheid van kritieke infrastructuur. Ze willen hogere veiligheidsstandaarden en onderzoek naar de digitale kwetsbaarheid van logistiek in supermarkten.
DENK – ‘Nu is het moment’
DENK wil meer investeren in een veilige digitale infrastructuur, vooral voor kleinere organisaties.
Volt – ‘Toekomst, nu. Een Europees verhaal van optimisme’
Volt wil bedrijven en kennisinstellingen ondersteunen bij het versterken van cybersecurity. Ze pleiten voor een centrale aanpak voor ‘kwantumbestendige’ overheid, ethisch hacken en een Europees netwerk van leveranciers van netwerkapparatuur.
JA21 – ‘Nederland weer op de rit’
JA21 pleit voor een contra-offensief tegen cyberterrorisme en cybercrime, met investeringen in digitale capaciteit en expertise.
BIJ1 – ‘Allemaal anders maar toch gelijkwaardig’
BIJ1 waarborgt end-to-end encryptie als essentieel voor het recht op privacy en veilige communicatie.
BVNL – ‘Nederland voorop en vooruit’
BVNL wil encryptie behouden, wetten en regels opstellen, bewustwording creëren, samenwerken met andere landen en investeren in onderzoek naar cybersecurity.
NSC – ‘Tijd voor herstel’
De NSC wil het MKB beter toerusten op digitale weerbaarheid, de afhankelijkheid van grote techbedrijven verminderen, capaciteit van digitale recherche vergroten, en een centrale autoriteit voor informatiebeveiliging invoeren.
Wij van de PVDEH pleiten voor een frisse en bovendien proactieve houding jegens cybercriminaliteit. Nog veel te veel merken wij dat cybersecurity veel te laag staat op menig agenda. Het gevolg is dat er reactief wordt gehandeld, en in onze wereld is het dan vaak al te laat. Tuurlijk kan je dan ons, of een andere organisatie, bellen om te achterhalen wat er gebeurt is, wat er gestolen is en of de boel nog te redden is. Maar in de meeste gevallen is het antwoord op deze vragen niet erg gunstig en zijn de kosten meermaals die van een jaarlijkse penetratietest of phishing-assessment.
Wij hopen dat deze cybersecurity stemwijzer u wat wijzer (ha-ha) heeft gemaakt. Meer weten over de PVDEH of eens met ons om de tafel om uw uitdagingen op IT-security gebied te bespreken? Wij gaan niet op reces en zijn het hele jaar door goed bereikbaar.