Facebook hack reden tot zorgen
Nieuwe week, nieuwe hack. Alhoewel dit vast niet de laatste is voor deze week. Recentelijk vinden er veel hacks plaats en zoals we gewend zijn, is dit niet specifiek voor 1 sector. Dat maakt ons werk zo mooi maar tegelijkertijd ook zo lastig. Overal waar data over de lijn gaat kan het ‘misgaan’. Bovendien is er ook een grote kans dat er iemand mee loert. Deze week kwam er in het nieuws dat er maar liefst een half miljard inloggegevens van Facebook zijn gelekt. We vertellen u in het artikel van deze week meer over deze Facebook-hack, hoe u kunt controleren of u ook getroffen bent en welke gevaren u mogelijk loopt.
Afgelopen zaterdag zijn de gegevens van zo’n 533 miljoen Facebook-gebruikers online gezet. Niet tegen betaling, nee gratis te downloaden voor iedereen. Dit maakt de situatie meteen een beetje penibeler. Zeker in de wetenschap dat de volgende gegevens gepaard gaan met deze ‘lek’:
- Telefoonnummers (!)
- Volledige namen
- Locatiegegevens
- e-mailadressen
- geboortedata
Deze data is al eerder online verschenen, toen in 2019. Dat was ook het jaar waar in de data werd gestolen. Ondanks dat het probleem in augustus van datzelfde jaar al is opgelost, is de data nog steeds in omloop. Het feit dat het echter nu gratis wordt gedeeld is zorgwekkend. Volgens Business Insider zou het gaan om data van Faceboook-gebruikers uit 106 landen. 5,6 miljoen van deze half miljard gebruikers zouden uit Nederland komen.
Zijn ook mijn gegevens gelekt?
5,6 miljoen Nederlandse gebruikers dat is nogal wat op een samenleving van zo’n 18 miljoen. Er bestaat dus best een grote kans dat ook uw gegevens op straat liggen. Voor we het gaan hebben over eventuele gevolgen is het belangrijk dat u zelf controleert of u inderdaad slachtoffer bent geworden. Dat doet u hier. Door uw telefoonnummer in te voeren in de zoekbalk krijgt u meteen te zien of ook uw gegevens op de digitale straat liggen. Als u het onderstaande beeld ziet, dan betekent dit dat u zich toch wat zorgen moet gaan maken.
Ben ik nu extra kwetsbaar?
Het antwoord op die vraag is ja. Het klopt dat uw inloggegevens niet op straat liggen dus die hoeft u niet te wijzigen. U hoeft ook niet bang te zijn dat uw account nu kan worden gehackt. Waar u wel meer rekening mee moet houden is het feit dat aanvallers nu veel gerichter phishing-aanvallen kunnen uitvoeren. Ze weten tenslotte nu heel veel van je, inclusief je 06-nummer. Wanneer jij nu een e-mail ontvangt van je ‘bank’ en je ontvangt tegelijkertijd een berichtje van diezelfde bank, ben je sneller geneigd dit te geloven. Het is dus belangrijk dat je dit de aankomende tijd goed in de gaten blijft houden. Vertrouw je het niet? Neem dan het zekere voor het onzekere en doe goed onderzoek alvorens je ook maar iets invult. Phishing-aanvallen worden steeds beter en zijn daarmee nauwelijks van echt te onderscheiden.
Voorkomen dat u echt gehackt wordt?
Voorkomen is beter dan genezen, dat is onze branche zonder meer waar. Maar wist u dat u niet per definitie een uitgebreide penetratietest hoeft te laten uitvoeren om inzichten te vergaren? U kunt dit ook doen aan de hand van onze wachtwoord-hygiëne check. Wij gaan op een unieke manier te werk en kraken uw hashes. Vaak hebben we al binnen enkele minuten tientallen- zo niet honderden, wachtwoorden te pakken. En als wij 75% van alle wachtwoorden hebben weten te kraken, dan is opvolging in de vorm van een penetratietest niet eens zo’n gek idee. Meer weten? Neem contact op met onze sales afdeling!