Dit is de eerste in een reeks interviews om u, de lezer, een beeld te geven van de bedrijfscultuur bij Rootsec en natuurlijk wat voor een rare dames en heren wij in dienst hebben. Deze week een interview met Kai van Eekelen.
Hoi Kai, dit is de eerste keer dat we een interview doen en jij bent het eerste slachtoffer. Trots?
Zeker trots om het spits af te mogen bijten, goed initiatief dit! Wel jammer dat we het nu digitaal moeten doen, anders hadden we samen meteen een biertje kunnen doen.
Goed,vertel eens, wie ben je en wat doe je hier eigenlijk bij Rootsec?
Ik ben Kai en ben een van de penetratietesters (Ethical Hackers) bij Rootsec. Wat ik hier doe? Ik voer voornamelijk penetratietesten uit op de infrastructuur en/of het applicatielandschap van onze klanten.
Ok, maar cyber-security is booming dus waarom heb je specifiek gekozen voor Rootsec?
Dat is waar, er was genoeg keuze. Maar Rootsec focust op de Nederlandse markt, is gespecialiseerd op het gebied van technisch en handmatig (!) testen en de uitkomsten worden op een dusdanige manier gerapporteerd dat de klanten er daadwerkelijk iets mee kunnen. Op deze manier kan ik aan de ene kant mezelf blijven ontwikkelen en aan de andere kan echt een bijdrage leveren aan onze klanten. En dit alles met als einddoel om de digitale wereld iets veiliger te maken. Een soort van digitale Superman. Digiman, zeg maar.
En heb je al spijt van je keuze voor Rootsec?
Nee, ik voel me nog steeds elke dag als een kind in een snoepwinkel. Ik mag de hele dag (ethisch) hacken en voor een toffe organisatie werken, perfect.
Je werkt nu een paar maanden bij ons, wat zijn de dingen die je tot nu toe zijn opgevallen?
Wat het meest opvalt is de professionaliteit en de samenwerking. Iedereen binnen Rootsec deelt dezelfde missie en visie, de lijntjes zijn kort en een stapje harder lopen voor elkaar wordt niet als gek gezien; één team één taak. Maar dan wel veilig van achter ons toetsenbord, je moet ons niet echt naar de frontlinie sturen. Ga je geen oorlog mee winnen.
Je bent hacker van beroep, hoe reageren mensen daar op en welke associaties worden er vaak gemaakt?
Misschien niet het meest spannende antwoord maar ik krijg eigenlijk altijd wel hele positieve reacties. Het is een leuk gespreksonderwerp en mensen willen er graag met mij over praten. Het lijkt wel of de publieke opinie wat aan het verschuiven is, van een antisociale boef op een zolderkamer naar een soort superheld. Het is een mooie tijd om een nerd te zijn. Of althans, dat was het tot dat de coronacrisis het voor iedereen begon te verzieken. Maar het wordt vast snel weer allemaal mooi.
Wie is je favoriete collega bij Rootsec en waarom?
Al mijn collega’s zijn natuurlijk favoriet, maar als ik dan toch MOET kiezen dan wil ik wel even gebruik maken van deze mogelijkheid om Melvin in het zonnetje te zetten. Waarom? Omdat hij met zijn humoristische opmerkingen me toch elke keer weer aan het lachen krijgt.
Welk advies heb je voor mensen die aan carrière zoals de jouwe ambiëren?
Drink veel (virtuele) koffie met met eensgezinde. De groep mensen die zich met cyber-security bezighouden in Nederland is heel open. Schroom dus niet om via bijvoorbeeld LinkedIn een gesprek te beginnen. Daarnaast is het vooral veel doen. Het behalen van certificaten helpt zeer zeker (bv. OSCP en OSWE).
En tot slot. Welk advies heb je voor de lezers om zichzelf bezig te houden tijdens deze crisis?
Er zijn talloze platformen die cursussen aanbieden op het gebied van pentesten en ethisch hacken. Nu, tijdens de Coronacrisis, zijn deze vaak ook gratis of goedkoper. Daarnaast wil ik mensen adviseren om toch elke dag even naar buiten te gaan, binnen de richtlijnen van het RIVM uiteraard. Het is nu heel gemakkelijk om in een sociaal isolement te geraken. Bovendien is frisse lucht gewoon gezond, dus ik ga sowieso elke dag even wandelen en combineer dat soms met het afleveren van eten of boodschappen bij bejaarden. Daarnaast heb ik ook mijn inner-nerd wat meer losgelaten door m’n Playstation 1 en Super Nintendo aan te sluiten. Oh en als nieuwe hobby ben ik met elektrodes aan het knutselen om zo middels hersengolven objecten te laten bewegen (EEG). Je moet toch wat in je vrije tijd he.
Heb je nog meer vragen voor Kai of over het beroep ethisch hacker? Laat dan een comment achter op onze LinkedIn en we zullen deze z.s.m. beantwoorden.