Eerder deze maand werden twee leiders van een cybercrime bende veroordeeld tot vijf jaar cel. Wat deze boefjes hadden gedaan? Nou, onder andere oplichting, computervredebreuk, diefstal en witwassen. Ofwel, cybercriminaliteit in een modern jasje. deze 24 jarige man uit de hoofdstad en zijn 28-jarige compagnon stonden aan het hoofd van een goed gecoördineerde operatie waarbij bankgegevens en pinpassen van de onschuldige burger buit werden gemaakt. Volgens de rechtbank loopt de schade in de miljoenen.
Het komt niet als een verrassing dat de bende voornamelijk gebruik maakte van phishingsites om zodoende toegang te krijgen tot de online bankomgeving van klanten. Dit betrof zowel Nederlandse als Belgische banken. Zodra de criminelen toegang hadden werd de volledige bankrekening leeggehaald en het geld overgemaakt naar ‘geldezels’. En als je dit vaak genoeg doet dan lopen de bedragen natuurlijk snel op. Er is eigenlijk niets opvallends aan dit nieuwsbericht, maar wel wanneer je het combineert met een bericht dat een paar dagen later verscheen. In een rapport van de politie is namelijk naar voren gekomen dat er inmiddels een duidelijke verschuiving te zien is in ‘criminaliteit’. Namelijk, het wordt steeds digitaler en minder klassiek. Volgens de politie hebben dan ook steeds meer zaken een directe link met cybercriminaliteit.
Zoals elke verschuiving vraagt ook deze een aanpassing aan de zijde van, in dit geval, de politie. Zo moeten agenten op dat vlak geschoold worden op het gebied van cybercriminaliteit en zal dit ook veel prominenter worden gemaakt bij het aannemen van nieuwe agenten. “Politiewerk in de wijken blijft ontzettend belangrijk, maar de agent op het web is minstens zo hard nodig”, alsdus Korpschef Erik Akerboom.
‘Grenzen’ kan hier op meerdere manieren worden geïnterpreteerd. Zo zijn er op het wereldwijde web natuurlijk geen grenzen te bekennen maar lijken ook criminelen steeds minder grenzen te hebben. Zo komt het vaak genoeg voor dat phishing zich verplaatst naar telefonische oplichting. Hier doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en wordt er een nieuwe pas verzonden naar de, uiteindelijke, gedupeerde. De criminelen vissen deze vervolgens uit de brievenbus en slaan hun slag. Geen grens dus.
Een andere aanpassing die de politie dient te maken is op het gebied van internationale samenwerkingen. Zoals we net al stelde, het internet kent geen landsgrenzen, dus iemand uit Costa Rica kan ik theorie cybercrime in Nederland plegen. En het is best lastig voor de lokale politie eenheid uit Enschede om in Costa Rica te geraken. Derhalve is het belangrijker dan ooit dat deze samenwerking wordt geïntensifieerd. Waar er dus nog wel traditionele gevangenisstraffen worden uitgedeeld aan de boefjes, zullen toch veel klassieke werkwijzes vervagen en vervangen worden met nieuwe technieken en methodes.
Wilt u niet de politie hoeven te bellen omdat iemand het voor elkaar heeft gekregen uw systeem binnen te dringen? Schakel Rootsec in en wij zullen alles grondig voor u testen. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek.