In de steeds verder gedigitaliseerde wereld van vandaag lijkt het alsof alles om ons heen slimmer wordt. Van thermostaten die de temperatuur in je huis regelen tot koelkasten die je vertellen wanneer je melk bijna op is, het internet der dingen (IoT) heeft ons dagelijks leven ingrijpend veranderd. Maar te midden van dit gemak schuilt een groeiend gevaar: het gebrek aan beveiliging rondom IoT-apparaten.

Een Wereld Vol ‘smart’ Apparaten – Het Risico van Slimme Technologie

Het aantal IoT-apparaten groeit exponentieel. Volgens recente schattingen zullen er tegen 2025 meer dan 64 miljard IoT-apparaten in gebruik zijn wereldwijd. Van smartwatches en slimme televisies tot beveiligingscamera’s en zelfs slimme thermostaten, deze apparaten zijn ontworpen om ons leven te vergemakkelijken. Maar ze brengen ook aanzienlijke risico’s met zich mee.

Het probleem met veel IoT-apparaten is dat hun beveiliging vaak ondergeschikt is aan functionaliteit en gemak. Fabrikanten hebben soms de neiging om basisbeveiligingsmaatregelen te verwaarlozen, zoals het regelmatig updaten van firmware en het vereisen van sterke wachtwoorden. Dit maakt deze apparaten kwetsbaar voor hackers.

Een alarmerend voorbeeld hiervan was de Mirai-botnet-aanval in 2016. Hackers gebruikten kwetsbaarheden in slecht beveiligde IoT-apparaten om een enorm botnet te creëren. Dit botnet werd vervolgens gebruikt om DDoS (Distributed Denial of Service) -aanvallen uit te voeren, waardoor populaire websites offline werden gehaald. Dit illustreert duidelijk het risico van slimme technologie.

Het Risico van Slimme Technologie


Hoe Hackers IoT-apparaten Misbruiken

Hackers benutten zwakke beveiliging op verschillende manieren. Een veelvoorkomende methode is het raden van standaardwachtwoorden die fabrikanten vaak voor hun apparaten instellen. Als een gebruiker zijn wachtwoord niet wijzigt, hebben hackers vrij spel. Daarnaast kunnen verouderde firmwareversies kwetsbaarheden bevatten die kunnen worden uitgebuit.

Een ander gevaar schuilt in het verzamelen van persoonlijke gegevens door IoT-apparaten. Als deze gegevens in de verkeerde handen vallen, kunnen ze worden misbruikt voor identiteitsdiefstal of andere vormen van fraude.

 

 

‘Domme’ IOT Apparaten In Het Nieuws

 

2018: Bijna half miljard IoT-apparaten kwetsbaar voor cyberaanvallen

Een tien jaar oud beveiligingslek bedreigt bijna 496 miljoen wereldwijde IoT-apparaten, volgens een Amerikaans IoT-beveiligingssoftwarebedrijf. Deze kwetsbaarheid, genaamd DNS-Rebinding, stelt hackers in staat om firewalls te omzeilen en via schadelijke links in e-mails en advertenties toegang te krijgen tot webbrowsers. Hierdoor kunnen ze andere apparaten in het netwerk aanvallen. Het is een eenvoudige methode voor cybercriminelen om netwerken binnen te dringen. Het genoemde aantal is een conservatieve schatting; het daadwerkelijke aantal getroffen apparaten kan nog hoger zijn. Het is cruciaal voor gebruikers om bewust te zijn van deze dreiging en hun apparaten up-to-date te houden om zichzelf te beschermen.

2021: Miljoenen IoT-apparaten kwetsbaar, patchen noodzakelijk

Forescout, een cybersecuritybedrijf, ontdekte onlangs ernstige kwetsbaarheden genaamd Name:Wreck in IoT-apparaten voor zowel bedrijven als consumenten. Deze zwakheden stellen hackers in staat om controle over deze apparaten te krijgen en op afstand code uit te voeren. Ze kunnen ook IoT-apparaten gebruiken als toegangspunt tot andere delen van het netwerk of ze offline halen. Deze kwetsbaarheden treffen vier soorten internetprotocollen en kunnen leiden tot het uitschakelen of overnemen van de getroffen IoT-apparaten. Het is van groot belang dat fabrikanten en gebruikers hun apparaten up-to-date houden om deze bedreigingen te vermijden.

2023: Snelle stijging van aantal cyberaanvallen op IoT

Malware-aanvallen richten zich niet langer alleen op computers en smartphones; nu vallen ze ook huishoudelijke apparaten aan die verbonden zijn met apps. Fabrikanten breiden de functies van hun producten uit met slimme technologie, maar dit maakt ze kwetsbaar voor cyberaanvallen. Deskundigen waarschuwen voor een snelle toename van geavanceerde malware die zich specifiek op het Internet of Things (IoT) richt. Yuki Osawa, chief engineer bij Panasonic, benadrukt de noodzaak van bescherming tegen malware, zelfs nadat het product is verkocht. Het is essentieel om IoT-apparaten te beveiligen tegen deze groeiende dreiging.

 

“in 2025 zullen er meer dan 64 miljard IoT-apparaten in gebruik zijn wereldwijd”

 

Ontwikkelingen In Dreigingsbeeld IOT-apparaten In 2023

Kaspersky-onderzoek onthult groeiende cyberdreigingen voor Internet of Things (IoT)-apparaten. Met naar verwachting 29 miljard IoT-apparaten in 2030, heeft Kaspersky een toenemende trend van aanvallen op routers en slimme apparaten vastgesteld. De studie onthulde een ondergrondse markt op het dark web voor IoT-gerelateerde diensten, vooral DDoS-aanvallen, populair bij hackers. Cybercriminelen richten zich op kwetsbaarheden zoals zwakke wachtwoorden en exploitatie van netwerkdiensten.

De belangrijkste malwaretypen omvatten DDoS-botnets, ransomware, miners, DNS-veranderaars en proxy bots. Kaspersky benadrukt de noodzaak voor leveranciers om cybersecurity te prioriteren, standaardwachtwoorden te wijzigen en regelmatig patches uit te brengen. Het rapport illustreert de essentie van verantwoordelijke IoT-beveiliging, waarbij gebruikers en producenten samenwerken om deze groeiende dreigingen het hoofd te bieden. Meer weten? Het volledige rapport staat hier.

 

Hoe Jij Je Kunt Beschermen

Hoewel wij er zijn om je te ondersteunen, zijn er ook stappen die je zelf kunt nemen om je te beschermen tegen de gevaren van onbeveiligde IoT-apparaten:

  1. Wijzig Standaardwachtwoorden: Als je een nieuw IoT-apparaat installeert, verander dan onmiddellijk het standaardwachtwoord naar een sterk en uniek wachtwoord.
  2. Houd Firmware Up-to-Date: Zorg ervoor dat je regelmatig de firmware van je IoT-apparaten bijwerkt. Fabrikanten lossen vaak beveiligingsproblemen op in nieuwe updates.
  3. Segmentatie van Netwerken: Splits je netwerk op in segmenten. Plaats IoT-apparaten in een apart segment zodat een aanval op een IoT-apparaat niet je hele netwerk kan compromitteren.
  4. Wees Alert op Phishing: Wees altijd waakzaam voor verdachte e-mails of berichten die proberen je persoonlijke informatie te verkrijgen. Verifieer de afzender voordat je op links klikt of gevoelige informatie deelt.
  5. Raadpleeg Experts: Als je niet zeker weet hoe je je IoT-apparaten moet beveiligen, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons deskundige team. We staan altijd klaar om je te helpen.

Bij Rootsec zijn we niet alleen experts in cybersecurity; we zijn ook toegewijd aan het delen van onze kennis met jou. Door samen te werken kunnen we de risico’s van slimme technologie verminderen en een veiligere digitale toekomst creëren.

Wil je meer weten over hoe we jouw organisatie kunnen beschermen tegen IoT-bedreigingen? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Rootsec jouw digitale wereld veiliger kan maken.

https://youtu.be/UQC4yKrLN7U