Daar is die dan, de laatste blog van 2020. Een jaar waar we misschien maar niet teveel over moeten zeggen, want er is niet heel veel positiefs te benoemen. Afgezien dan van het feit dat het bijna is afgelopen. Voor Rootsec is 2020, zoals voor elk bedrijf, uitdagend geweest. Desalniettemin zijn er toch mooie stappen gezet zowel binnen het bedrijf als ook daar buiten. We hebben bij veel mooie klanten onze toegevoegde waarde mogen bewijzen. Voor ons gevoel hebben we dus dit jaar weer Nederland een stukje veiliger gemaakt, en dat is waar we het voor doen. Daarnaast hebben we ook vol gas gegeven op Endpoint Protection. U leest zelfs binnenkort een artikel in het Financieel Dagblad over deze dienst, verpakt in wat wij noemen ‘Security as a Service’.
Voor deze laatste blog heb ik de medewerkers van Rootsec gevraagd om de toekomst even te voorspellen. Zo hebben ze allemaal hun glazen bol gepakt en delen ze in dit blog wat zij verwachten voor 2020 op het gebied van IT-security als ook voor Rootsec zelf.
Dit gaat 2021 ons brengen:
Het is dan bijna zover, “horrorjaar” 2020 komt tot een eind en we naderen een jaar waarin we hopen COVID dan eindelijk de das om te kunnen doen. Het verder uitrollen van 5G masten door het land is iets wat we misschien kunnen verwachten. Terwijl deze technologie het leven misschien wat makkelijker kan maken komen er natuurlijk ook nieuwe cybersecurity aspecten bij kijken (en misschien wat extra 5G/corona gekkies) waar we ons op moeten voorbereiden. Ook ziet het er naar uit dat thuiswerken in 2021 “het nieuwe normaal” wordt en werkgevers zich steeds beter oriënteren op dit gebied. Maar hoe zit het met cybersecurity? En wordt er wel goed nagedacht over een veilige thuis (IT)omgeving? Persoonlijk denk ik dat thuiswerkers volgend jaar extra target worden voor hackers. Dit omdat ze zich niet meer binnen de “veilige firewallmuren” van het bedrijf bevinden maar, misschien wel op een eigen device op een eigen netwerk waar net iets te weinig is nagedacht over cyberveiligheid dan gehoopt.
Rootsec gaat in 2021:
Persoonlijk denk ik dat 2021 het jaar wordt waarin Rootsec haar naam op het gebied van Endpoint Protection gaat vergroten. Samen met partner Cynet wordt het beveiligen van endpoints nog gemakkelijker, krachtiger en op grotere schaal mogelijk. Dankzij ons vernieuwde platform Rootdash zal Rootsec ook een steeds betere service kunnen leveren aan haar klanten, ik vermoed dat we richting ‘excellente service’ gaan. Tot slot verwacht ik dat de legendarische barbecuefeesten ook in 2021 weer zullen plaatsvinden. Al met al verwacht ik dat 2021 voor Rootsec een knallend jaar gaat worden.
Dit gaat 2021 ons brengen:
Ik heb helaas geen glazen bol maar als we kijken naar de laatste maanden dan verwacht ik dat het aantal cyberaanvallen zich gestaag zal doorzetten. Cybercriminelen zullen zich naar verwachting meer gaan richten op “low hanging fruits” of de weg van de minste weerstand en dat is toch met name de MKB. Dit omdat die simpelweg minder resources en middelen hebben om zich te beveiligen. Echter met 72% van de werkgelegenheid en 62% van de toegevoegde waarde (bijdrage BBP) is het van groot belang om vooral hier stappen te zetten op het gebied van cybersecurity . Daarom verwacht ik een enorme groei in het aantal organisaties dat zich optimaal en 24/7 wil laten beveiligen middels Endpoint Protection om zo aanvallen en dreigingen te detecteren, voorkomen en oplossen. Met Software as a Service (SaaS) is zo’n geavanceerde oplossing financieel als ook organisatorisch nu zeer haalbaar voor kleinere organisaties.
Rootsec gaat in 2021:
Rootsec zal zich altijd blijven focussen op penetratietesten omdat het een nulmeting is van waar je organisatie staat wat betreft de cyberweerbaarheid. Echter hebben we inmiddels bij diverse klanten een Managed Security Service Provider (MSSP) rol aangenomen, om zo een permante rol te spelen in hun dagelijkse beveiliging. Dat kan zijn middels Endpoint Protection, Vulnerability Management of Consultancy diensten. Rootsec zal zich meer en meer gaan profileren en specialiseren als een partner op het gebied van cybersecurity.
Dit gaat 2021 ons brengen:
Ik verwacht dat in 2021 het wachtwoordbeleid bij SolarWinds zal worden opgeschaald naar ‘SolwarWinds1234’ om dit nog ondoordringbaarder te maken. Daarnaast verwacht ik dat er in 2021 ook weer veel spannende zero-days zullen komen. Het thuiswerken zal in 2021 nog wel even blijven en mogelijk zelfs de norm worden. Hier zal eenieder zich op moeten instellen, zo ook de cybersecurity branche. Hierbij zullen steeds meer bedrijven overstappen naar Endpoint Protection wat de algeme veiligheid ten goede zal komen mits dit op de juiste manier wordt gebruikt.
Rootsec gaat in 2021:
Mijn verwachting is dat Rootsec in 2021 een nog beter jaar gaat hebben dan we al hadden in 2020. Dit heeft naar mijn mening alles te maken met de stijgende interesse voor onze Endpoint Protection dienst. Klanten worden zich steeds bewuster van de noodzaak van cybersecurity en dat het beschermen van bedrijfsinformatie vitaal is. Ik verwacht nog niet dat slimme apparaten de macht over zullen nemen maar ook op dat gebied zullen nieuwe technieken elkaar rap opvolgen. Ook denk ik dat in 2021 Rootsec nog meer pentesten zal uitvoeren en de klant hier nog beter in zal kunnen ondersteunen dankzij de lancering van de tweede versie van ons eigen platform Rootdash. Al met al wordt 2021 een jaar om naar uit te kijken.
Dit gaat 2021 ons brengen:
In 2021 verwacht ik wederom, net zoals de voorgaande jaren, dat cyberaanvallen geavanceerder zullen worden dan ooit. Er zijn geen tekenen dat deze ’trend’ gaat stoppen. Daarnaast is het ook logisch, want wij worden steeds beter in het voorkomen van aanvallen. Dus de hackers moeten zich wel blijven doorontwikkelen. En dat deze aanvallen nog steeds succesvol zijn hebben we de afgelopen tijd wel weer gezien. Wat dacht u bijvoorbeeld van de Gemeente Hof van Twente? Ook laat de meest recente hack bij Solarwinds zien dat de complexiteit van deze aanvallen een nieuw hoogtepunt heeft bereikt. Door deze hack zijn heel veel organisaties die aangesloten zijn bij SolarWinds ook erg kwetsbaar geworden en is er hier veel bedrijfsinformatie buitgemaakt.
Rootsec gaat in 2021:
In september 2020 heeft Rootsec een grote stap gezet door de samenwerking met Cynet voor het leveren van Endpoint Protection. Een oplossing die (eindelijk) aan de eisen van Rootsec voldeed. In 2021 verwacht ik een verdere groei op het gebied van Endpoint Protection en hopelijk laten we steeds meer klanten inzien dat dynamisch beveiligen, het hele jaar door, echt werkt.
Dit gaat 2021 ons brengen:
Ik verwacht dat 2021 voor de IT-security weer een gek jaar zal worden. Misschien niet zo gek als 2020, maar toch. Gezien de verschuiving naar een norm van ‘social distancing’ en andere werkomstandigheden is voor veel bedrijven, sneller dan verwacht, cybersecurity een topprioriteit geworden. Hier kunnen we wel wat cijfers voor overleggen. Zo is er een stijging van cyberaanvallen gezien van maar liefst 238% binnen FinTech. Daarnaast zien we dat 80% van de bedrijven wereldwijd hun digitale beveiligingsinfrastructuur uitbreidt. De pandemie waarmee we in 2020 werden geconfronteerd, is in feite een katalysator geworden voor het exponentieel toenemen van cyberbeveiligingsdreigingen, en daarmee is uw bedrijf net zo vatbaar als andere. Hierbij verwacht ik dat we in 2021 nog meer te maken gaan krijgen met Malware en Phishing-aanvallen. Dit heeft alles te maken met het feit dat deze aanvaller steeds slimmer worden.
Rootsec gaat in 2021:
Rootsec gaat in 2021 knallen. Op een positieve manier dan wel, we zullen niet imploderen. De laatste maanden van 2020 hebben wij hard ingezet op de uitrol van onze Endpoint Protection oplossing, en met veel succes. Inmiddels beveiligen wij veel endpoints in Nederland, bij zowel MKB als overheden. Een succesformule dus die we in 2021 zeker willen gaan uitbreiden. Vanwege de verandering in de manier van werken verwacht ik ook meer cyberaanvallen in 2021 dan het afgelopen jaar. Maar zoals altijd zullen wij hier klaar voor zijn en met nieuwe innovatieve manieren komen om, de nu nog onbekende dreigingen, te verslaan.
Namens het hele team van Rootsec wens ik u, de lezer, hele fijne feestdagen en een mooie jaarwisseling. In de eerste week van januari mag u weer een verse blog van ons verwachten. Tot dan!
Automated page speed optimizations for fast site performance